Könyvajánló: Sarah Taylor: Hogyan legyek vegán?

(Nem állok kapcsolatban sem a kiadóval, sem a szerzővel. Azért írok róla, mert tudtommal az első és egyelőre egyetlen magyar nyelvű kézikönyv a témában.)

A könyv senkit nem győzköd. Lényegében semmi más, mint praktikus tanácsok és infók gyűjteménye azoknak, akikben már megszületett a szándék.
Abban sokan egyetértenek velünk, hogy nincs jogunk használni az állatokat, hiszen nekik is ugyanúgy joguk van az életükhöz és a szabadságukhoz, ahogyan embertársainknak. Nincs is szükségünk rá, hogy használjuk őket, hiszen a tisztán növényi étrend tökéletesen egészséges fogantatástól időskorig.

Azonban az, hogy minderről tudomást szerzünk és megértjük, még sok esetben nem elegendő a változáshoz.

Mindenevőként nőttünk fel. Ezt tanultuk, ezt ismerjük, ezt szoktuk meg. Ha vegánok akarunk lenni, mert ezt tarjuk helyesnek, akkor nem pusztán elhagyni kell az állati eredetű ételeket (és egyebeket), hanem meg kell tanulnunk helyettesíteni. A vegán alternatívákat az emberek többsége nem is ismeri. Fasírt helyett összedobhatunk csicseriborsó fasírtot például. Legtöbbünknek macerásnak tűnik elsőre, de tapasztalatból mondom: belejövünk, mint kiskutya az ugatásba!

Van, aki egyik napról a másikra vált, miután előzőleg tájékozódott, van, akinek több idő kell. Magam például többször futottam neki, mire sikerült. Sokakat ismerek, akik feladták, mert nehéznek érzeték, de még több olyat, aki bele se mert vágni, mert nehéznek érezte.

Nem nehéz.

Sarah Taylor 30 napra bontja az átállást és biztos lesz, aki megveszi a könyvet, szorgosan követi a lépéseket és 30 nap alatt sikerrel áll át vegán életmódra. Aki nem kedveli az ennyire kötött tempót, az is rengeteg segítséget kaphat a könyvből szerintem. 

Ez a könyv azoknak szól, akik eddig nem mertek belevágni vagy akik feladták vagy akik próbálkoznak.
Sarah Taylor 2008-ban írta a könyvet, tavaly fordították magyarra. 1450 ft az ára, 116 oldal, magam az Alexandrában vettem. 
Sarah honlapja : www.thevegannextdoor.com