Mit jelent a VEGAN szó?

Részlet Kath Clements "Why vegan" című könyvéből:
"A vegán kifejezés 1945-ben született Angliában. Az újonnan alakult Vegán Társaság nevezte így azokat az embereket, akik elutasították az állati eredetű termékeket élelmiszer, öltözködés és bármilyen más fogyasztói cikk terén. Egyszerűen a vegetáriánus szót rövidítették le. Mindkettő latin gyökere, a vegetable, annyit tesz: felgyorsít, élénkít.
A veganizmus nem arról szól, hogy egy bárányfelhős meseországban élünk, ahol az elmúlás és születés körforgását elkerülhetjük. A vegánok nem képzelik, hogy az ételük független az állatvilágban okozott minden elképzelhető szenvedéstől és pusztulástól. A gabonaföldek, ahonnan a kenyerünk származik, sok állatot fosztottak meg élőhelyüktől és sokakat, mint kártevőket, pusztítottak el.

A vegán életformához nem szükségképpen az állatokkal való együttérzés vezet el. A veganizmus arról szól, hogy egyformán közelítjük meg az emberi jogokat, az állatok jogait, az ökológiai- és az élelmiszerválságot. Azon keresztül amit elfogyasztunk, magunk is felelőssé a Föld erőforrásaival való gazdálkodásért és a békés együttélésért."