PALACSINTA
25 dkg durumliszt (eddig csak bioboltban találtam, 395 ft kilója)
25 dkg sima liszt
1/5 dl olaj
1 csipet só
víz - amennyit felvesz
Először a liszteket és a sót keverjük össze, utána annyi vizet adjunk hozzá, hogy szokványos palacsintatészta sűrűségű legyen, a végén pedig jól elkeverjük az olajat. Pár órát, vagy akár egész éjszakát is pihentetjük a hűtőben. 2-3 napig el is áll, így mindig tudunk annyit kisütni, amennyit épp enni akarunk.Töltsük lekvárral, fahéjjal, kakaóval, karobbal vagy akár kölesből készült vegán túrókrémmel.
SÜTŐTÖKÖS GOLYÓCSKÁK
1 kisebb sütőtök, vagy egy nagyobbnak a fele
1 csésze köles
2-3 kávéskanál barna porcukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
darált zabpehely
őrölt lenmag vagy lenmagpehely
A sütőtököt puhára sütjük. Közben megfőzzük a kölest, hogy sűrű kását kapjunk.
A tököt villával pépesre törjük és hozzákeverjük a köleshez. A masszát a cukorral és a fahéjjal ízesítjük, majd egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy jobban összeálljon.
Ezután 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle. Egyharmada natúr marad, egyharmadát darált zabpehelybe, egyharmadát az őrölt lenmagba forgatjuk.
(Ezek helyett használhatunk darált diót, mogyorót, mandulát is!)
Jó étvágyat a kísérletezőknek!
Dóri
Több recept: http://www.receptekallatbaratoknak.blogspot.hu/